NOPD

NOPDNederlandsche Orde van Pensioen Deskundigenheader-img-nopd-245-right

Actueel
NOPD

NOPD

De NOPD is een vereniging, die streeft naar verdere professionalisering van de pensioenadviesmarkt. De circa 200 leden van de beroepsorganisatie zijn gecertificeerd. Zij houden hun vakbekwaamheid actueel door permanente educatie te volgen.

De NOPD biedt een platform voor het verzamelen en uitwisselen van pensioeninformatie. De vereniging stelt die pensioenkennis ook beschikbaar aan de politiek en de samenleving.

E-mailadres:

PERSBERICHT

17 juli 2017

 

Pensioen moet in een breder verband worden geplaatst. Daarover waren de verschillende sprekers op het jongste Pensioencongres van de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen (NOPD) het wel eens. Wordt de pensioenadviseur meer een beleggingsadviseur?, zoals het congresthema luidde. Of gaat het vak zelfs richting persoonlijke financiële planning of duurzame inzetbaarheid van mensen?

 

“Behoud van het bestedingspatroon na pensionering is een van de belangrijkste wensen van mensen”, stelde Marc de Ceuster tijdens de congresopening vast. De Belgische hoogleraar Financiële Economie liet de tientallen aanwezige pensioenadviseurs zien waarom hij door zijn studenten al vijf keer is verkozen tot ‘Beste Prof van het Jaar’. Met veel kennis van zaken, een dosis humor en een Vlaamse tongval plaatste De Ceuster het onderwerp pensioen in de context van persoonlijke financiële planning. “Meer informatie over de klant, diens doelstellingen en prioriteiten (op korte en lange termijn) maken breder en hoogwaardiger advies mogelijk. Dat levert de klant meer waarde op, de adviseur meer waardering en zorgt daarmee voor meer afname van diens dienstverlening.”

Het echte vraagstuk

Tim Burggraaf, Master in Pensions and Life Assurance en partner bij organisatieadviesbureau Korn Ferry Hay Group Nederland, verhaalde over de levensloop van pensioenadviseur Noppie. Hij wees daarbij op de gevaren van de technologische vooruitgang en de ‘de-intermediatie’: “Als je niets toevoegt, ben je weg.” Maar advieskansen liggen er ook volop, aldus Burggraaf: “Pensioen wordt individueler en de keuzestress neemt voor burgers alleen maar toe. En het gaat straks om veel meer dan pensioen. Het echte vraagstuk is de duurzame inzetbaarheid van mensen.”

Specialisme

Na de inspirerende inleidingen volgden er voor de congresdeelnemers drie workshops. Daarin vertelde communicatiedeskundige en marketingstrateeg Laura Hamer (Digital Masters) over inbound marketing bij pensioencommunicatie. Thomas Bunnik, directeur en oprichter van Pritle (nu Binck Forward), gaf uitleg over online vermogensbeheer.

Tom Haaring en Marc Bergsma gingen namens Nationale-Nederlanden dieper in op de mogelijkheden om een deel van het pensioenvermogen na pensioendatum door te beleggen. Zij constateerden dat veel pensioenadviseurs hun klanten hier liever over informeren dan dat zij hen adviseren. Angst voor aansprakelijkheid ligt hieraan ten grondslag. Ook hier werd weer duidelijk: wel of niet doorbeleggen na pensioen is afhankelijk van het totale financiële plaatje van de klant. Financiële planning dus.

“Maar, behoud je specialisatie!”, drukte De Ceuster de pensioenadviseurs nog wel op het hart. “Je kunt niet alles weten. Werk samen met andere specialisten!”

De presentaties zijn hier te downloaden.

 

dinsdag, 21 juni 2016 14:41

Presentaties NOPD congres 2016

De presentaties van de workshops tijdens het NOPD-congres 2016 zijn hier te downloaden. 

donderdag, 09 juni 2016 13:01

NOPD-congres 2016

PERSBERICHT
9 juni 2016

NOPD Pensioencongres over het Algemeen Pensioenfonds

Voor de zevende keer organiseert de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen (NOPD) haar jaarlijkse pensioencongres. Dit jaar is het Algemeen Pensioenfonds het leidende thema. Het congres wordt gehouden op dinsdag 14 juni, op Landgoed Groot-Kievitsdal in Baarn.

Tijdens het NOPD-pensioencongres staat prof. dr. Hans van Meerten uitgebreid stil bij het Algemeen Pensioenfonds. Hij zal de achtergrond ervan belichten, de Nederlandse situatie vergelijken met die in het buitenland en de impact van het APF op het pensioendossier in Nederland.
Vervolgens hebben de congresdeelnemers de keuze uit twee workshops. Eén workshop heeft als onderwerp ‘Het APF in de praktijk’ met NOPD-bestuurslid Borgert Tegel als gespreksleider. Het thema van de tweede workshop is het DGA-pensioen en zal worden begeleid door Bas Kortenbach.

Het congres begint om 14.30 uur. De middag wordt rond 17.00 uur afgesloten met een borrel.

 

nopd-icon

WORD LID VAN NOPD

Bent u een pensioen deskundige en wilt u uzelf of uw firma op de kaart zetten? Meld u zich dan aan als lid en profileer u op deze website. U kunt dan gevonden worden op uw lokatie en op basis van uw specialiteiten.

direct-aanmelden

Vind een pensioen deskundige